
Vestfold fylkeskommune og Telemark fylkeskommune gikk i forrige uke "live" med ERP-plattformen, og selv om det har vært en hektisk første uke så har oppstarten gått veldig fint. GoLive handler i all hovedsak om at man gir brukerne tilgang til de nye løsningene.
Det betyr ikke at alt er optimalt og ferdig, men at det er en god plattform for videre forbedring.
Hektisk første uke
- Uken har vært hektisk for HR-miljøene som jo er de som er først ut, og har hatt fagområder som har gått live. Det sier Jarl Rasmussen som er prosjektleder for begge fylkeskommunene.
- Det var litt heng i systemet under opplæringsseanser, og noen moduler som ikke var helt ferdigstilte. Dette, og behovet for å prioritere lønnskjøringen slik at alle medarbeidere fikk utbetalt lønn den 10. januar, skapte stor belastning på de sentrale ressursene. Heldigvis fungerte lønnskjøringen godt og det er ikke oppdaget noen systemmessige feil i forbindelse med den, sier han.
- Vi har også fått mange tilbakemeldinger på at de nye løsningene virker å være forbedringer i forhold til hva de har hatt tidligere.

Jarl Rasmussen, prosjektleder implementering Vestfold fylkeskommune og Telemark fylkeskommune
Lønnskjøringen tok under 30 minutter
Arne Lockert i SD Worx (som leverer lønnsmodulen) sier at lønnskjøringen i begge fylkeskommunene tok ca 30 minutter.
- Dette er vi svært godt fornøyde med, sier han. - Det vil jo komme større kjøringer med mye mer variable transaksjoner, men vi ser at løsningen skalerer meget bra. Når vi husker på at lønnsberegningen også generer regnskapstransaksjoner, banktransaksjoner, lønnsslipper, samt transaksjonshistorikk for kjøringen, er dette en bra ytelse, sier Arne.
Har forberedt organisasjonen godt
- Det har vært kommunisert mye ut til organisasjonen i forkant av GoLive, sier prosjektleder Jarl Rasmussen.
- Alt fra husmøter, sektor/seksjonsmøter, og nyhetssaker på Innsida -intranettet vårt. I tillegg er det gjennomført introduksjoner og også noen enkle grunnkurs før Golive. Opplæringsplanen har vært klar siden midten av november og alle ansatte/ledere har dermed kunne forberede seg ved å sette av tid til å delta i opplæringen, sier Rasmussen.
Godt samarbeid mellom kunde og leverandør
- Sett fra kundesiden så ser man seg relativt avhengig av godt samarbeid mellom leverandørene i et så stort prosjekt. Det å ha en hovedleverandør som er tett på og har ansvaret for den totale leveransen, gjør det mye enklere og trolig også billigere for oss som kunde å få på plass et så stort systemskifte som dette faktisk er, sier Jarl.
- Det har vært veldig positivt å se hvordan begge fylkene og alle involverte leverandører har samarbeidet godt underveis i hele prosessen. Det er klart at det dukker opp noen utfordringer underveis i et så stort prosjekt, men dette har vi klart å løse med tett og åpent samarbeid, og ved å løfte usikkerheter til beslutningstakerne, sier Jarl Rasmussen avslutningsvis.
Legg til kommentar
Kommentarer